Shell pomp

Eind negentiende, begin twintigste eeuw verschijnen er steeds meer transportmiddelen met een verbrandingsmotor op ’s heren wegen. Die hebben brandstof nodig. Speciaal daarvoor richt de Koninklijke Nederlandsche Petroleum Maatschappij (Koninklijke Olie) in 1907 de N.V. Acetylena op. Dit in Rotterdam gevestigde bedrijf verkoopt benzine – onder de naam Autoline – en motorolie.

Eveneens in 1907 gaat de Koninklijke samenwerken met de Shell Transport and Trading Company. Shell is het Engelse handelshuis van de gebroeders Samuel, waar de zeeschelpenhandel een hoofdrol speelt. Logisch dat een schelp hun beeldmerk is. Aanvankelijk kiezen ze een mossel maar al in 1904 maakt die plaats voor een St.Jacobsschelp die op de scharnierkant staat.

De olieproducten – die de Koninklijke wint met steun van de Nederlandse overheid – zijn afkomstig uit Nederlands-Indië (nu Indonesië) en in 1925 wordt de N.V. Acetylena omgedoopt in Bataafsche Import Maatschappij (Batavia was de hoofdstad van Nederlands-Indië). Sindsdien verkoopt de B.I.M. brandstoffen voor zowel motorvoertuigen als motorvaartuigen onder de naam Shell. En groeit gestaag het aantal tankzuilen langs wegen, kanalen en vaarten.

De tankzuil in het Nationaal Transport Museum toont u ‘de techniek’ van het inwendige, dat normaal aan het oog wordt onttrokken door een deurtje. Daardoor kunt u zelf in het inwendige ook iets aflezen over de geschiedenis van deze tankzuil. Tegen de achterwand ziet u namelijk nog de gebruiksinstructies afkomstig van de B.I.M.

De B.I.M. gaat geleidelijk op in Shell Nederland NV en later in de verkoopmaatschappij daarvan. Desondanks blijft het acroniem BIM nog tot in deze eeuw bestaan als naam voor een keten van tankstations in Noord-Oost Nederland. Het allerlaatste BIM station is nu zelfs een Rijksmonument.

U ziet, zelfs dit bescheiden onderdeel van de collectie vormt een spil in de veelzijdige geschiedenis van transport in Nederland. Nieuwsgierig naar meer? Kom en ontdek het!
binnenkant ziet u namelijk nog de gebruiksinstructies afkomstig van de B.I.M.